Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of zirkonium met een laagje porselein dat precies past over de afgeslepen tand of kies. Dit kapje wordt op de afgeslepen tand of kies vastgelijmd. Met een kroon krijgt een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en kleur weer terug.

Wat is een kroon?

Een kroon biedt een goede oplossing bij:

 • Onvoldoende draagvlak voor de vulling van een tand of kies door bijvoorbeeld tandbederf.
 • Het versterken van een tand of kies.
 • Het plaatsen van een implantaat.
 • Een esthetische verbetering van de tand of kies, bijvoorbeeld verkleuringen, afgebroken of slecht gevormde tanden.
 • Het herstellen van tanden of kiezen na beschadiging door een ongeval.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit drie of meer kronen die ? op minimaal twee pijlers geplaatst ? de open ruimte tussen één of meer ontbrekende tanden of kiezen in uw gebit vervangen. Zie de afbeelding:

 Een kronen kroon Wat is een kroon?

 1. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers: implantaten of afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte, ontstaan door de ontbrekende elementen.
 2. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die?
 3. Op de pijlers en de open ruimte passen.

Een brug biedt een goede oplossing bij:

 • Tekort aan kauwvlak.
 • Het voorkomen van scheefstand van tanden en kiezen door ontstane open ruimte.*
 • Esthetische verbetering van het gebit.

*Bij het ontbreken van tanden of kiezen in het gebit, kunnen aanwezige tanden en kiezen in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien wat scheefstand veroorzaakt.

Soorten brugelementen

Standaard brug

Een brug waarbij de pijlers aan weerszijden van de ontbrekende tand of kies staan.

Vrij eindigende of zwevende brug

Een brug waarbij de pijler aan één zijde van de ontbrekende tand of kies staat.

Etsbrug

Een brug die door middel van metalen plaatjes met een speciaal cement aan de binnenzijde van de tand wordt geplakt. De etsbrug wordt meestal gekozen als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld in afwachting van implantaten. Voor een etsbrug hoeven de tanden waaraan de brug wordt bevestigd nauwelijks te worden afgeslepen. Een ander groot voordeel is dat er geen gebitsbeschadiging wordt veroorzaakt bij het verwijderen van de etsbrug.

Welk materiaal is het meest geschikt voor kronen en brugelementen?

Een perfecte tandvervanging heeft de kwaliteit van een natuurlijke tand of kies. Dit wil zeggen dat het element licht doorlatend is, een natuurlijke tandkleur heeft en extreem hard is. Naast de biologische verdraagzaamheid is de juiste kroon ook allergie-vrij.

Een goede kroon of brug wordt meestal opgebouwd uit een basis van metaal (chroom / kobalt) met een afdeklaag van tandkleurig porselein (drie maal gebakken) en glazuur. Ook in Nederland is dit de meest gebruikte samenstelling om een kroon uit op te bouwen.

Metaal keramische kronen voldoen naar onze standaard niet aan bovenstaande eigenschappen en eisen. Massieve keramische kronen en bruggen van het keramische zirkonium zijn wel geschikt. Deze geven het meest mooie en natuurlijke resultaat. Onze tandarts adviseert u op basis van uw wensen en uw gebit over het beste materiaal.

Het plaatsen van kronen en brugelementen

Afslijpen van tand of kies

Afslijpen van tand of kies

Er wordt een deel van de tand of kies afgeslepen om voldoende ruimte te scheppen voor het plaatsen van de kroon of het brugelement.

Maken van afdrukken

Met een soepele, rubberachtige substantie wordt een afruk van (een gedeelte van) de kaak gemaakt. In deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Op basis van dit gipsmodel wordt uw kroon of brugelement gemaakt. Met een beetregistratie wordt bepaald hoe de stand van de boven- en onderkaak zich tot elkaar verhoudt.

Kleurbepaling

Samen met uw tandarts neemt u een besluit over de kleur van uw kroon of brugelement. De kroon of brug dient zoveel mogelijk op uw natuurlijke gebitskleur te lijken, zodat deze samenvalt met uw eigen tanden en kiezen. Zirkonium heeft - voor het bakken ? een hagelwitte onderlaag die naar wens kan worden aangepast. Hierdoor ontstaat er geen donkere metaalkleurige rand langs het tandvlees.

Noodkroon

Ter bescherming van uw afgeslepen tand of kies wordt er voor enkele dagen een noodkroon geplaatst. Een noodkroon is kwetsbaar en niet berekend op het eten van harde producten.

Bevestigen van kroon of brugelement

Bevestigen van kroon of brugelement

Tenslotte wordt uw kroon of brugelement gepast en vastgezet op de afgeslepen tand of kies. Hiervoor wordt aan de binnenzijde van de kroon of het brugelement een snelhardend cement aangebracht. De kroon of brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig vastgezet.

Onderhoud van kronen en brugelementen

Voor het behoud van uw kroon of brug is dagelijkse mondhygiëne zeer belangrijk!

Het tandvlees rond de kroon of brug moet zorgvuldig schoon worden gehouden, omdat - vooral bij de randen rond kroon of brug - gemakkelijk tandplaque kan ontstaan.

Wij plaatsen in onze klinieken kwalitatief goede, duurzame kronen en brugelementen, bestand tegen buig- en bijtkracht. Bij een goede mondhygiëne kunt u rekenen op een zeer lange levensduur van uw kroon of brugelement.

Vergoeding door uw verzekering

Vergoedingen voor kronen en brugelementen verschillen per verzekeraar en aanvullende verzekering. Neem contact op met uw verzekeraar om uw mogelijkheden na te gaan!

Belastingaftrek voor de onkosten van kronen en brugelementen

De kosten voor het plaatsen van kronen en brugelementen zijn momenteel nog steeds aftrekbaar bij de belasting.